Virkning och Stickning

Det är populärt att virka och sticka i Sverige. Personer i alla olika åldrar tycker om att virka eller sticka. Flickan Linda som är åtta år gammal älskar att virka och brukar virka små klädesplagg till sina dockor. Hennes mormor Svea som är 82 år gammal älskar att sticka varma tröjor i julklappar till sina barnbarn. Om de flesta barnbarnen tycker om stickade kläder som julklappar är en annan sak.  Att sticka eller virka är roligt, givande och avkopplande. Har man en stressad vardag med jobb, ungar, matlagning och aktiviteter så är det skönt att ta fram virkningsnålen på kvällen och slappna av. 

Skillnaden mellan virka och sticka


Stickning använder två stycken stickor och är en annan teknik än virkning. Virkning använder bara en sticka som kallas för virknål. Virkade textiler blir oftare lite grövre och mer hållbara än stickade kreationer. Se nedan för en mer ingående beskrivning av både virkning och stickning. Kreativt handarbete som både virkning eller stickning är hälsosamt och bra för hjärnan.

Virknålar & Stickor hos Bombus

Vad är stickning?

Vid stickning använder man två eller fler långa stickor. Kläder eller textiler som stickas får en jämn, fin och tät struktur. Stickandet fungerar genom att man drar upp ett antal maskor på den ena stickan.  Man håller stickan med alla maskorna i sin ena hand och tar sen den andra stickan i sin andra hand och överför maskorna en och en till den stickan. Man gör en speciell rörelse när man för över maskorna så en liten knut bildas vid och i varje maska som liksom bygger upp din kreation. Man kan variera stickningen på olika sätt, exempelvis hoppa över vissa maskor eller byta håll på stickningen. Det vanligaste sättet är att hoppa över maskor eller att variera från vilket håll man stickar. Köper du stickade kläder idag så är det gjorda av speciella stickmaskiner och inte handgjorda. 

Hur virkar man?

I motsats till stickning så utförs virkning endast med en sticka som kallas för virknål. Virknålen har en böj längst ut som fångar upp garnet. Man använder virknålen för att dra med en bit av garnet samtidigt som man snurrar garnet ett varv runt virknålen. Liknande knutorna vid stickning så är det på detta sätt virkning skapar sina knutar och skapar din kreation. Vid virkning så kallas maskorna för olika saker. Exemplevis kallas de för stolpar, halvstolpar och smygmaskor.  Virkade textiler blir grövre och hållbarare än stickade. Virkning passar därför bra exempelvis dukar och annat som behöver tåla lite mer.

Mönster
Internet är fullt av olika mönster till stickning och virkning. Behöver du ett virkningmönster eller stickningsmönster så finns det både 
gratis mönster och mönster som kostar en slant. Det finns många facebook grupper och instagram grupper där man kan vara med och dela med sig av olika mönster.  Det är också roligt att hitta på och skapa egna mönster. Var kreativ och skapa något unikt när du virkar.

Att virka och sticka är hälsosamt

Både stickning och virkning stimulerar hjärnan. Ju mer man använder hjärnan desto bättre mår den. När du sitter i lugn och ro och stickar och fokuserar på din stickning så kopplar du bort mycket av den stress och oro som du kan känna annars. Det är också bra för dina händer och leder. Se till att du har en bra virknål eller bra stickor och att du sitter bekvämt så du inte får ont.

Sammanfattning

  • Det är hälsosamt att virka och sticka
  • Man använder en virknål vid virkning
  • Man använder två stickor vid stickning
  • Stolpar, halvstolpar och smygmaskor är olika maskor vid virkning
  • Virkade textiler är lite grövre än stickade textiler.
  • Det är avkopplande att sticka eller virka
  • Alla oavsett ålder kan lära sig att virka eller sticka


Bombus säljer tillbehör till stickning och virkning som
exempelvis virknålar, stickor och knappar!