Virkning och Stickning

Det är populärt att virka och sticka i Sverige. Linda 8 år gammal älskar att virka och brukar virka små klädesplagg till sina dockor. Mormor Svea 82 år gammal älskar att sticka varma tröjor i julklappar till sina barnbarn. Om barnbarnen tycker om stickade kläder som julklappar är en annan sak.  Att sticka eller virka är roligt, givande och avkopplande. Har man en stressad vardag med jobb, ungar, matlagning och aktiviteter så är det skönt att ta fram virkningsnålen på kvällen och slappna av. Kreativt handarbete som virkning eller stickning är också hälsosamt och bra för hjärnan.

Skillnaden mellan virka och sticka

Stickning använder två stycken stickor och en annan teknik än virkning. Virkning använder bara en sticka som kallas för virknål. Virkade textilar blir oftare lite grövre och mer hållbara än stickade kreationer.

Mönster

Internet är fullt av olika mönster till stickning och virkning. Behöver du ett virkningmönster eller stickningsmönster så finns det både gratis mönster och mönster som kostar en slant. Det finns många facebook grupper och instagram grupper där man kan vara med och dela med sig av olika mönster. 

Att virka och sticka är hälsosamt

Både stickning och virkning stimulerar hjärnan. Ju mer man använder hjärnan desto bättre mår den. När du sitter i lugn och ro och stickar och fokuserar på din stickning så kopplar du bort mycket av den stress och oro som du kan känna annars. Det är också bra för dina händer och leder. Se till att du har en bra virknål bara och att du sitter bekvämt så du inte får ont.


Bombus säljer tillbehör till stickning och virkning som exempelvi virknålar och stickor.

Besök vår webbutik här